Hairex Samsun
Ücretsiz Saç Analizi
Ücretsiz Saç Analizi

Saçla İlgili Herşey

Yaşınız ne olursa olsun Hairex International teknikleri ile saç sorununuza çözüm buluyor.

Saç Nedir?

Derinin en üst tabakası olan epidermisde bulunan kıl kümesine verilen genel addır. Saç teli vücuttaki diğer kıl kümelerine göre daha hızlı uzar. Saçın büyüme hızı günde ortalama 0.2 mm ile 0.4 mm.dir. Saçın büyüme ve duraklama evreleri birbirlerinden bağımsız olduğu için 1 saç teli büyürken diğeri dökülebilir. Saç teli 3 bölümden oluşur.

  • Dış yapı(cuticle) : şeffaf
  • Orta yapı(cortex) : saça rengini veren melanin veya pigmentler bu bölümde bulunur
  • İç yapı( medulla) : saçın özü, iliğidir
  • Saç folikülü : saçın içinde büyüdüğü yapıdır
Saç Dökülmesi Nedenleri

Saç birçok nedene bağlı olarak dökülür. Saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde hormonal dengesizlik, genetik yatkınlık, vitamin eksikliği, kansızlık, olumsuz dış fiziksel şartlar nedeniyle oluşmaktadır. Saçsızlığı yaratan dökülmenin nedeni tespit edilmeden doğru bir çözüm yaklaşımı sağlanamaz. Bu nedenle dökülmenin hangi nedenle olduğununu bilmek önemlidir.

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesini engellemek ya da dökülmenin yarattığı saç açıklığını saçlandırmak için bir çözüm alternatifine geçilmeden önce, saç dökülmesinin tipinin belirlenmesi gerekmektedir. Birçok hastalık, hormonal ve metobolik düzensizlikler ve besinsel etkiler saç dökülmesini tetikleyebilir. Bu gibi sebepler ortadan kaldırılmadan saçsızlık hiçbir zaman tam olarak önlenemez.

Saç Dökülmesi Çeşitleri

Androgenetic Alopecia (Erkek tipi ve ya hormonal saç dökülmesi) Alnın iki yanında ve ya tepede başlayan ve yeniden çıkmayacak şekilde açıklık oluşturarak ilerleyen dökülmelerdir. Erkeklerde özellikle tepe ve alın bölgesinde bulunan saç kökleri testesteron hormonuna duyarlı olduğu için zarar görmekte ve dökülmektedir. Kadınlardaki hormonal saç dökülmeleri ise daha çok, saçların seyrekleşmesi şeklinde kendini gösterir.

Alopecia Areata

Halk arasında saçkıran adı da verilen dökülme türüdür. Bazen sadece bir bölümü saçsızlaştırır bazen de başın tüm bölgesini saçsızlaştırarak ilerleyen türleri vardır.

Stres Nedenli Saç Dökülmesi

Deri hastalıkları ile stres ve ruhsal olaylar arasındaki ilişki öteden beri bilinir. Kişi psikolojik sıkıntılarını kişisel ya da ailesel sorunlarını bir dermatolojik problem halinde yansıtabilmektedir. Ayrıca kendiliğinden oluşmuş bir deri problemi (saç dökülmesi) kişide vücut imajını zedeleyecek bireysel, psikolojik bozukluklara ve hatta psikososyal olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kısaca, saç dökülmesi ve stres arasında iki çeşit ilişki söz konusudur: Birinci ilişki, görünürde organik bir neden olmaksızın stresin körüklediği saç dökülmesidir. İkinci ilişki ise saç dökülmesi sonucu oluşan saçsız görünüme karşı kişinin geliştirdiği psikolojik reaksiyonlardır.

wp icon